Skriv utSkriv ut

BOMAT

Digitalt via HTS 5

R Hossiep, D Turck, M Hasella

Syfte: Icke-verbalt begåvningstest
Ålder: Vuxen
Administrering: Digitalt via HTS
Behörighet: Leg psykolog, certifierad användare
Tidsåtgång: 45 minuter

 

Generell begåvning är starkt kopplad till personens prestationer i både studier och arbete. BOMAT är ett begåvningstest som är särskilt utvecklat för att identifiera individer med mycket hög kapacitet, vilket är avgörande vid tillsättning av befattningar som ställer krav på god problemlösningsförmåga. BOMAT hjälper dig att välja rätt kandidat till jobbet och kandidaten att välja rätt jobb.

BOMAT mäter förmågan att lösa komplexa och abstrakta problem. Personer som får höga poäng på den här typen av problemlösningstest visar hög kognitiv kapacitet och brukar i regel vara högpresterande på arbetet. Testet är helt icke-verbalt bortsett från de inledande instruktionerna. BOMAT lämpar sig för att testa vuxna personer oavsett modersmål, kulturell bakgrund eller utbildningsnivå.

BOMAT finns i fyra parallella versioner: A, B, C och D. Uppgifterna i de olika versionerna är uppbyggda utifrån samma principer med några skillnader i utseende och presentation. De fyra versionerna möjliggör omtestning av samma individ i de fall testresultatet behöver valideras. På så sätt minimeras risken för inlärningseffekter som skulle kunna påverka resultatet vid andra testtillfället.

BOMAT prövar personens förmåga att logiskt härleda likheter mellan olika symboler och är i mindre grad påverkat av kulturella och språkliga faktorer. Testet ställer inga krav på god läsförmåga och är helt icke-verbalt bortsett från de inledande övningsuppgifterna (vilka i förekommande fall kan demonstreras och förklaras muntligt för testpersonen). BOMAT lämpar sig för att testa vuxna personer oavsett modersmål, kulturell bakgrund eller utbildningsnivå.

BOMAT är utvecklat för att särskilja mellan individer med generell begåvningsnivå över genomsnittet varför testet är speciellt användbart vid rekrytering till befattningar där det ställs stora krav på komplex problemlösningsförmåga.

Är du legitimerad psykolog eller certifierad i ett begåvningstest är du behörig att köpa BOMAT. För certifiering i BOMAT,  fyll i intresseanmälan så kontaktar vi dig!  

BOMAT finns för närvarande i följande språkversioner: engelskatyska,nederländskadanskatjeckiska, ryska och svenska. BOMAT utvecklades till en början som ett papper-och-penna-test men har sedan anpassats för datoradministrering. Det är inga egentliga skillnader mellan papper-och-penna- och datorversionen i vare sig instruktioner eller innehåll. På svenska finns BOMAT endast tillgänglig för datoradministrering.

Systemkrav: dator med Internetuppkoppling.

Priser
Enkel manual i pdf-format ingår.

Artikelnr. Artikel    Pris/st

139-052 1–9 testningar    240 kr
139-053 Minst 10 testningar    190 kr
139-054 Minst 50 testningar   175 kr

 

Licenskostnad: 2 200 kr/administratör och år

Kontakta info@hogrefe.se för beställning.

>> Ladda ner användarmanual HTS 5 (pdf)

Copyright © 2021 Hogrefe Psykologiförlaget AB