Social färdighetsträning i grupp för 8-19-åringar med autismspektrumtillstånd
KONTAKT är en manualbaserad social färdighetsträning i grupp för autistiska barn och ungdomar utan samtidig intellektuell funktionsnedsättning.
Metoden är utvecklad av bland annat KINDs* föreståndare, professor Sven Bölte, och är utprövad i svensk klinisk verksamhet.
Gruppträningen pågår under en till två terminer med sammanlagt 12 sessioner (kort träning) eller 24 sessioner (lång träning).
Målet med träningen är att utveckla förmågan till kommunikation, socialt samspel, empati och anpassning i gruppsituationer.
* Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet
Social färdighetsträning i grupp för elever i högstadiet och gymnasiet
SKOLKONTAKT utgår ifrån samma grundprinciper som KONTAKT men har utvecklats för skolans förutsättningar. Materialet har tagits fram på KIND*.
Syftet med SKOLKONTAKT är att ge eleverna verktyg för social kommunikation och interaktion.
Elever som får lära sig mer om sociala färdigheter, har större sannolikhet att uppnå personliga sociala mål och uppleva bättre livskvalitet. Träningen ger också skolpersonalen möjlighet att bättre förstå och stötta elever i sociala samspelssituationer på skolan.
Träningen pågår under 12 veckor och grupperna leds av lärare, specialpedagoger, fritidspedagoger eller personal från elevhälsan. Grupptränare handleds internt exempelvis av skolpsykolog eller specialpedagog.
* Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet
KBT-gruppbehandling för vuxna med autismspektrumsyndrom
Avsikten med ALMA är att förbättra deltagarnas livskvalitet genom att öka deras möjligheter till socialt samspel, självförståelse och självacceptans.
Syftet är också att ge deltagarna en ökad självinsikt vilket kräver inlärning och förutsätter deras aktiva medverkan i behandlingen, bland annat genom arbete med individuella mål.
ALMA vilar på en utvidgad KBT-modell med många pedagogiska, kursliknande inslag. Behandlingen pågår under två terminer och består av sammanlagt 37 sessioner.
Författare:
Susanne Bejerot är psykiater, legitimerad psykoterapeut, med inriktning KBT och professor vid Örebro Universitet
Eva Björnstjerna är legitimerad psykolog, legitimerad psykoterapeut samt handledare och lärare med inriktning KBT.
Konkreta förslag på olika aktiviteter för att öka individens adaptiva funktion – ett komplement till skattningsskalan ABAS-3 (0–89 år)
Interventionerna utgår från de enskilda påståendena inom respektive funktionsområde för vart och ett av formulären i ABAS-3.
Aktiviteterna är anpassade efter ålder och utvecklingsnivå.
Interventionsguiden kan användas kliniskt för att hjälpa en person att förbättra specifika nedsättningar i adaptiv funktion som identifierats med hjälp av ABAS-3.
Gruppfärdighetsträning, baserad på dialektisk beteendeterapi – DBT, har visat på goda behandlingseffekter för vuxna med adhd.
Materialet ger både terapeut och gruppdeltagare ett strukturerat och komplett redskap som stöd i det terapeutiska arbetet.
Kurs för vuxna med adhd och deras närstående
PEGASUS genomförs i grupp och ger ökad kunskap om adhd, behandlingar, strategier och vad det finns för stöd att tillgå. Dessutom får deltagarna möjlighet att lära sig mer om sig själva och nå större förståelse för andras situation och på det sättet förbättra relationskvaliteten. Gruppformatet ger många tillfällen till erfarenhetsutbyte med andra i liknande situation.
PEGASUS är ett bra alternativ som en första psykologisk behandling efter diagnos.
Produkten har blivit tillagd i varukorgen