Bedömning av sociala färdigheter hos 2,5–69-åringar
Av: John N. Constantino, Christian P. Gruber
Svensk version: Eric Zander och Sven Bölte
Syfte: Bedömning av sociala färdigheter
Ålder: 2½–69 år
Administrering: Individuell
Behörighet: Leg psykolog
Tidsåtgång: 15–20 minuter
Språk: Svenska
SRS-2 är en standardiserad skattningsskala som ger ett mått på egenskaper förknippade med autismspektrumtillstånd inom områdena social medvetenhet, social motivation, social kommunikation, socialt samspel samt beteende- och tankeflexibilitet.
SRS-2 kan användas för screening och stöd vid diagnostik av autismspektrumtillstånd och för att undersöka samtidiga autistiska svårigheter vid andra utvecklingsrelaterade eller psykiatriska tillstånd. SRS-2 används för bedömning och kartläggning av individens sociala kompetens så som den tar sig uttryck i individens naturliga omgivning och i samspel med andra.
SRS-2 finns i olika versioner som man väljer utifrån ålder och informant.
Småbarnsversionen, från 2:6 till 3:11 år, och barn- och ungdomsversionen, från 4:0 till 17:11 år, är båda avsedda att besvaras av föräldrar och/eller förskole-/skolpersonal.
Vuxenversionen, 18 år och äldre, finns för självskattning och annans skattning för anhöriga och vänner.
De fyra olika versionerna i SRS-2 består av frågeformulär med 65 påståenden som besvaras på en fyrgradig Likertskala. Tolkningen av resultatet görs utifrån SRS-2 totalpoäng som överförs till normerade T-poäng. Resultatet presenteras också med DSM-5-orienterade delskalor med separata T-poäng för skalorna Social kommunikation och social interaktion samt Flexibilitet.
Därutöver kan SRS-2 delas upp i fem delskalor: Social medvetenhet, Social kognition, Social kommunikation, Social motivation och Flexibilitet. Dessa delskalor är lämpliga att användas till exempel för planering och utvärdering av interventioner.
SRS-2 är standardiserad och normerad i Sverige under åren 2017–2018. (Totalgrupp n=1 691; varav småbarnsversionen n=127, barn- och ungdomsversionen n=1 011 och vuxenversionen n= 553).
Den svenska versionen av SRS-2 har utvecklats i nära samarbete med KIND (Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet). Se KINDs hemsida.
Ovan är ett exempel på totalpoäng och graf från en resultatrapport som snabbt och automatiskt genereras efter skattning.
Den digitala versionen av SRS-2 går att genomföra på dator eller surfplatta genom Hogrefe Testsystem, HTS.
Testledaren väljer det SRS-2-formulär som ska användas. Respondenten kan sedan genomföra skattningen på plats eller hemma via en länk.
HTS genererar poängberäkningen snabbt och säkert.
Resultatet kan avläsas direkt på skärmen, skrivas ut och laddas ned som pdf. I resultatrapporten presenteras resultatet på alla skalor och index med både råpoäng och normerad poäng, samt individens svar på varje enskilt item. I rapporten ingår en kortfattad beskrivning av vad individens totalpoäng tyder på för eventuella svårigheter (samma beskrivning som finns i manualen).
Varje administrering av ett formulär kostar en testkredit oavsett vilket av de fyra SRS-2-formulären som används.
Om du inte redan har ett användarkonto i Hogrefe Testsystem, HTS, behöver vi teckna ett personuppgiftsbiträdesavtal enligt GDPR innan du kan sätta igång.
Läs mer om Hogrefe Testsystem, HTS
** SRS-2 komplett småbarn, barn och ungdomar:
SRS-2 svensk manual (2½–69 år), SRS-2 småbarnsversion med frågeformulär och profilblad 10 st och SRS-2 barn- och ungdomsversion med frågeformulär och profilblad 10 st.
*** SRS-2 komplett vuxen:
SRS-2 svensk manual (2½–69 år), SRS-2 vuxen – självskattning med frågeformulär och profilblad 10 st och SRS-2 vuxen – annan med frågeformulär och profilblad 10 st.
* Förbrukningsmaterial
Alla priser är exklusive moms och eventuell frakt
Minsta antal köp av de digitala testningarna är 10 st.
Köp av digitalt material kräver Hogrefe Testsystem, HTS, användarkonto. Det räcker alltså inte endast med e-handelslogin.
Läs mer om HTS
Hogrefe Diagnostic Toolbox är ett praktiskt verktyg för alla som arbetar med psykologisk testning. Den hjälper dig med beräkningar som ofta är tidskrävande, såsom beräkning av testålder.
Hogrefe Diagnostic Toolbox finns på denna sida (https://toolbox.hogrefe.com/) och även som app.
Appen kan laddas ned i App Store eller Google Play (sök: Hogrefe Diagnostik-Toolbox)
Diagnostisering av autism och genomgripande störningar i utvecklingen hos barn och vuxna
Bedömning av vilken typ av kommunikativa hjälpmedel som kan underlätta kommunikation för barn och vuxna med autism
Social färdighetsträning i grupp för 8-19-åringar
KBT-gruppbehandling för vuxna med autismspektrumsyndrom
Diagnostisering av autism hos barn och vuxna
Produkten har blivit tillagd i varukorgen