Bedömning av sociala färdigheter hos 2,5 – 69-åringar
Av: John N. Constantino, Christian P. Gruber
Svensk version: Eric Zander och Sven Bölte
Syfte: Bedömning av sociala färdigheter
Ålder: 2½–69 år
Administrering: Individuell
Behörighet: Leg. psykolog
Tidsåtgång: 15–20 minuter
Språk: Svenska
SRS-2 är en standardiserad skattningsskala som ger ett mått på egenskaper förknippade med autismspektrumtillstånd inom områdena social medvetenhet, social motivation, social kommunikation, socialt samspel samt beteende- och tankeflexibilitet.
SRS-2 kan användas för screening och stöd vid diagnostik av autismspektrumtillstånd och för att undersöka samtidiga autistiska svårigheter vid andra utvecklingsrelaterade eller psykiatriska tillstånd. SRS-2 används för bedömning och kartläggning av individens sociala kompetens så som den tar sig uttryck i individens naturliga omgivning och i samspel med andra.
SRS-2 finns i olika versioner som man väljer utifrån ålder och informant.
Småbarnsversionen, från 2:6 till 3:11 år, och barn- och ungdomsversionen, från 4:0 till 17:11 år, är båda avsedda att besvaras av föräldrar och/eller förskole-/skolpersonal.
Vuxenversionen, 18 år och äldre, finns för självskattning och annans skattning för anhöriga och vänner.
De fyra olika versionerna i SRS-2 består av frågeformulär med 65 påståenden som besvaras på en fyrgradig Likertskala. Tolkningen av resultatet görs utifrån SRS-2 totalpoäng som överförs till normerade T-poäng. Resultatet presenteras också med DSM-5-orienterade delskalor med separata T-poäng för skalorna Social kommunikation och social interaktion samt Flexibilitet.
Därutöver kan SRS-2 delas upp i fem delskalor: Social medvetenhet, Social kognition, Social kommunikation, Social motivation och Flexibilitet. Dessa delskalor är lämpliga att användas till exempel för planering och utvärdering av interventioner.
SRS-2 är standardiserad och normerad i Sverige under åren 2017–2018. (Totalgrupp N=1 691; varav småbarnsversionen n=127, barn- och ungdomsversionen n=1 011 och vuxenversionen n= 553).
Den svenska versionen av SRS-2 har utvecklats i nära samarbete med KIND (Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet).
SRS-2 komplett småbarn, barn och ungdomar:
SRS-2 svensk manual (2½–69 år), SRS-2 småbarnsversion med frågeformulär och profilblad 10 st och SRS-2 barn- och ungdomsversion med frågeformulär och profilblad 10 st.
SRS-2 komplett vuxen:
SRS-2 svensk manual (2½–69 år), SRS-2 vuxen – självskattning med frågeformulär och profilblad 10 st och SRS-2 vuxen – annan med frågeformulär och profilblad 10 st.
* Förbrukningsmaterial
Alla priser är exklusive moms och eventuell frakt
Diagnostisering av autism och genomgripande störningar i utvecklingen hos barn och vuxna
Bedömning av vilken typ av kommunikativa hjälpmedel som kan underlätta kommunikation för barn och vuxna med autism
Social färdighetsträning i grupp för 8-19 åringar
KBT-gruppbehandling för vuxna med autismspektrumsyndrom
Diagnostisering av autism hos barn och vuxna
Produkten har blivit tillagd i varukorgen